Keizer Septimus Severus:

Inscriptie

Zo, je komt een kijkje nemen aan de noordelijke limes? M’n voorgangers hebben de boel hier aardig laten versloffen, moet ik zeggen. Castellum Matilo stond er half vervallen bij, met ingestorte wapenkamer en al. Maar die heb ik een paar jaar geleden laten herbouwen, want ik heb grootse plannen. Ik ga het Romeinse rijk in oude glorie herstellen. Sterker nog, ik ga het uitbreiden. Het wordt hoog tijd dat Caledonia aan het rijk wordt toegevoegd. Jullie noemen dat Schotland, geloof ik. Om mijn troepen veilig naar Britannia te vervoeren is het van belang dat de forten langs de Rijn en de havens langs de kust van Germania Inferior tiptop in orde zijn.

Daarom heb ik opdracht gegeven om de principia, dat is het hoofdkwartier, de poorten en de buitenmuur van castellum Matilo te repareren en te herbouwen in steen. De soldaten zijn er blij mee. Eindelijk een keizer die aandacht heeft voor deze uithoek van het rijk. Als dank hebben ze deze mooie inscriptie gewijd aan mij en mijn zoons. Lees maar:

Imperatores en Caesares Lucius Septimius Severus Pius Pertinax (dat ben ik) en Marcus Aurelius Antoninus Augustus (m’n oudste zoon Caracalla) en Lucius Septimus Geta de zeer nobele Caesar (m’n jongste zoon) hebben voor de numerus van de Bataafse verkenners met de eretitel Antoninianus laten bouwen. Voor de uitvoering van het werk heeft zorg gedragen Coceius Venidius Rufus gouverneur van Neder-Germanië.

Romeinse tijd

Klik op deze foto als je meer wilt weten en horen van onze archeoloog.
Of ga terug naar het overzicht van de schatten