Decurio, afgezwaaid officier van de ruiterij:

Beslag zwaardschede

Wat een mooi zilveren dingetje hè? Het is het uiteinde van de zwaardschede waarin ik mijn zwaard bewaar. Aan deze kant zie je Keizer Hadrianus. Aan de andere kant staat keizer Trajanus, die hem adopteerde. Zo draag ik de keizers altijd met me mee. Wij Romeinen vereren onze keizers als goden. Tenminste, de goede keizers! Vandaar dat zij op mijn zwaardschede staan.

De punt heeft losgelaten van het leer van de schede. Balen! Nu moet ik naar de zilversmid om het te laten repareren. Dat gaat me een hoop geld kosten. Gelukkig krijg ik als officier bij de ruiterij goed betaald. Ik koop vaak mooie spullen voor mijn geld. Mooie uitrusting kun je makkelijk meenemen en altijd weer verkopen. En het maakt indruk op de soldaten, dan zien ze direct wie de baas is.

Wij ruiters hebben een lang zwaard, een spatha. De voetsoldaten hebben een kort zwaard, een gladius. Soms offeren we een zwaard of andere uitrustingsstukken in de rivier, als dank aan de goden als ze je geholpen hebben. Of je kameraden doen dat wanneer je doodgaat. Daar moet ik even niet aan denken. Eerst nog wat genieten van dit mooie schedebeslag.

Romeinse tijd

Klik op deze foto als je meer wilt weten en horen van onze archeoloog.
Of ga terug naar het overzicht van de schatten