Vrouw van soldaat:

Bronzen spiegel

Wat heb je daar? Oh, dat was een van mijn kostbaarste bezittingen. Een bronzen spiegel. Wat jammer dat hij nu kapot is. Ik gebruikte hem altijd om mijn haar te doen volgens de nieuwste Romeinse mode. Dankzij munten met het portret van de keizerin erop weten we ook hier in de provincie wat er in Rome in de mode is. Ik vind het leuk om daar aan mee te doen en mezelf een beetje mooi te maken.

Munt met het portret van keizerin Faustina de Jongere. (Foto: Erfgoed Leiden)

Van mijn man heb ik mooie kralen gekregen, kijk, van blauw glas. De kralen met de ribbels gebruikt hij ook voor het tuig van zijn paard. Ze weren onheil af. Nou, dat kan iedereen wel gebruiken, niet alleen paarden, toch?

Glazen kralen uit Matilo
Wilbert Devilee

Je vraagt je af waarom mijn spullen hier in een soldatenbarak liggen? Tja, daar woon ik. Mijn man is soldaat in het Romeinse leger. Er zijn hier wel meer vrouwen zoals ik. De meesten van ons komen uit de buurt en zijn verliefd geworden op een soldaat. We doen de was, koken, zorgen zo een beetje voor de soldaten. In ruil daarvoor mogen we hier wonen, bij onze mannen. Ik hoop dat hij nog lang hier gestationeerd zal blijven, want ik weet niet of ik mee kan als hij wordt overgeplaatst. Nou ja, dat zie ik dan wel weer. Voor nu is het leven goed zoals het is.

Romeinse tijd

Klik op deze foto als je meer wilt weten en horen van onze archeoloog.
Of ga terug naar het overzicht van de schatten