Schipper:

Beschoeiing

Wat vervelend, de kade is weer ingestort! Nu kunnen we het schip niet uitladen. Om dicht bij de wal te komen is er een kade nodig. Die is gemaakt van houten planken die rechtop in de oever van de rivier worden geslagen. Aan de bovenkant zitten ze met dwarsbalken vast. De kademuur zorgt ervoor dat de walkant niet inzakt.

Ik heb de havenmeester nog gewaarschuwd. De grond is hier erg nat. Door de stroming van de rivier of een storm kan zomaar een kade instorten of een stuk weg verdwijnen. De soldaten uit het fort moeten nu weer aan het werk om het te repareren. Maar eerst moeten ze mijn schip helpen uitladen. Hup, in het water en alles doorgeven! Wel je harnas uit,
sufferd!

We zijn hier op het kanaal van Corbulo, bij de haven van Matilo. Het kanaal verbindt de rivier de Rijn met de rivier de Maas. Halverwege het kanaal ligt de stad Forum Hadriani, jullie noemen die plaats Voorburg. Door het kanaal hoeven we niet meer met zeeschepen buitenom. We kunnen nu met onze rivierschepen overal komen en hebben geen last meer van stormen of piraten.

Romeinse tijd

Klik op deze foto als je meer wilt weten en horen van onze archeoloog.
Of ga terug naar het overzicht van de schatten