Soldaat:

Dakpannen en werpkogels

Dacht je dat het spannend is om soldaat te zijn? Nou, als je kleien avontuurlijk vindt wel, ja. Als soldaat ben je niet altijd aan het vechten of trainen. Er blijft nog veel tijd over. Daarom moeten wij ook werken als bouwvakker. We leggen wegen aan en bouwen forten. Of we graven waterwegen zoals het kanaal van Corbulo.

Je hebt hier bij de rivier de Rhenus (de Rijn) veel klei en daar maken wij dakpannen van. Die worden niet alleen hier in Matilo gebruikt, maar ook op andere plaatsen. Om een beetje reclame te maken zetten we de naam van onze eenheid er op: COH XV ofwel Cohors XV Voluntariorum Civium Romanorum, het 15e cohort vrijwillige Romeinse burgers. Bij Nijmegen staat een grote werkplaats. Daar zetten ze er EXGERINF op: Exercitus Germaniae Inferioris, het leger van de provincie Neder-Germaniƫ.

En als we toch bezig zijn dan bakken we ook projectielen voor onze katapulten. De meest voorkomende katapult is de ballista. Als je er grote pijlen mee afschiet dan heet hij ook wel scorpio, want hij steekt als een schorpioen. Maar je hebt er ook die ronde kogels van klei of steen wegschieten. Van die kogels kun je er nooit genoeg hebben. Ik zit wel de hele dag die kogels te kleien, maar afschieten, ho maar. Dat mogen alleen de soldaten die ervoor zijn getraind.

Ja, het is hier echt wel neder-land met al die kikkers en die klei. De meeste soldaten komen hier niet vandaan en sommigen hebben het er wel moeilijk mee.

Romeinse tijd

Klik op deze foto als je meer wilt weten
en horen van onze archeoloog..
Of ga terug naar het overzicht van de schatten