Vrouw van soldaat:

Godinnenbeeldje

Vandaag is een belangrijk feest voor ons vrouwen. Op 1 april vieren wij de Veneralia, het feest van Venus, de godin van de liefde. Dit beeldje van Venus staat thuis op mijn huisaltaar. Vandaag krijgt het extra aandacht. Ik offer heerlijk geurende wierook, honingkoek en melk met honing en maanzaad. Bovendien ga ik met mijn vriendinnen naar het badhuis. We reinigen onszelf en vragen de godin om ons bij te staan in ons huwelijk en liefdesleven.

Op ons altaar staan meer godenbeelden. Jupiter natuurlijk, de oppergod, en zijn vrouw Juno. Maar ook de drie matronae. Dat zijn hele oude godinnen, die waren hier al voordat de Romeinen kwamen. Zij zorgen voor vruchtbaarheid, gezondheid en een goede oogst.

Mijn man is soldaat. Voor soldaten is de verering van de Romeinse keizer belangrijk. En hij vereert Mithras. Dat is een nogal mysterieuze god met een geheimzinnige cultus. Alleen mannen mogen daaraan meedoen, dus ik kan je er helaas niet veel over vertellen. Ik weet alleen dat er zeven geheime inwijdingen zijn en dat 25 december de feestdag van Mithras is.

Hoofd van een matrona-beeldje, gevonden in Matilo. De matronae waren inheemse godinnen, zij werden al voor de komst van de Romeinen vereerd in onze streken

Romeinse tijd

Klik op deze foto als je meer wilt weten en horen van onze archeoloog.
Of ga terug naar het overzicht van de schatten