Cananefaatse boerin:

Kookpot

Hallo, welkom op mijn boerderij. Heb je honger? De kookpot staat al op het vuur, je kan zo aanschuiven. Ik maak een stoofpot van gerst, vlees en groente. Lust je dat?
Ik moet de pot goed in de gaten houden, anders brandt het eten aan. Of de pot barst, als ik niet uitkijk. Dat zou balen zijn. Niet alleen omdat het eten dan in het vuur ligt, maar ook omdat ik al mijn potten zelf maak. En ik heb al zoveel te doen: spinnen, weven, op het land werken, helpen met koeien melken, kaas maken, voor m’n kinderen zorgen. Dus ik wil niet steeds nieuwe potten moeten maken.

Weet je wat ik wel zou willen hebben? Zo’n sjieke Romeinse pot. Die vind ik prachtig. De Romeinen maken mooie dingen. Maar soms verbaas ik me ook wel over ze.

Wij wonen hier op een goede plek. Hoog en droog en handig langs het kanaal van Corbulo. Geen last van hoog water en stormen. Maar die Romeinen, die zijn soms toch niet zo slim. Zij bouwen soms op plekken waar ze veel last hebben van de stroming of het hoge water. Dan zakt de weg of de kade in en moeten de soldaten weer aan het werk. Mijn man helpt soms mee en zo verdienen we af en toe wat geld. Misschien kan ik dan toch eens zo’n mooie Romeinse pot kopen!

Romeinse tijd

Klik op deze foto als je meer wilt weten en horen van onze archeoloog.
Of ga terug naar het overzicht van de schatten