Soldaat:

Schildhoes

Hier zie je een stuk van mijn schildhoes. Zie je die mooie stiksels in de vorm van steenbokken?

Je zult je afvragen waarom wij een schildhoes nodig hebben. Dat is een heel verhaal. Wij maken schilden van drie lagen hele dunne plankjes die wij schuin op elkaar lijmen. Daar kun je moeilijker doorheen hakken dan door een schild van gewone planken, zoals die van de Germaanse stammen. Ik denk dat zij al na één keer vechten weer een nieuw schild moeten maken. Dankzij onze techniek hebben we grote, sterke schilden die toch niet al te zwaar zijn.

De lijm waarmee we de laagjes hout op elkaar plakken koken we uit koeienbotten. Maar die lijm kan niet goed tegen nattigheid. Bovendien beschilderen we onze schilden met tekens waaraan je de eenheid herkent. Op mijn schildhoes zie je een Capricornos, het teken van Keizer Augustus. Om de lijm en de beschildering te beschermen, vervoeren we onze schilden in een leren hoes. Met een paar riempjes eraan draag je het schild op je rug en krijg je geen zere arm van het sjouwen.

Als soldaat moet je 30 kilometer per dag kunnen lopen met een uitrusting van zo’n 30 kilo. Dat is geen pretje als je niet getraind bent en daarom oefenen we dat regelmatig. Dan lopen we met de hele groep een dag lang en slaan een eenvoudig kamp op, een marskamp. De volgende dag lopen we weer terug met het schild op onze rug.

Romeinse tijd

Klik op deze foto als je meer wilt weten
en horen van onze archeoloog.
Of ga terug naar het overzicht van de schatten