De archeoloog:
Fragment toneelmasker
De vondst van de neus van een toneelmasker laat zien dat de bewoners van het fort en het kampdorp zich niet alleen bezighielden met serieuze zaken. Ze hadden ook tijd voor ontspanning. Het toneelmasker is een bijzondere vondst. Kennelijk werd in Matilo vermaak op grotere schaal georganiseerd.
De Romeinen namen de kunst van het toneelspelen over van de Grieken. Ze vertaalden Griekse toneelstukken, maar gaven er hun eigen draai aan. Want Romeinen hielden meer van komedie en spektakel dan van drama en tragedie. Acteurs voerden de stukken op tijdens religieuze festivals. Vaak werden de voorstellingen betaald door lokale politici of rijke zakenlieden, en waren dus gratis voor het publiek.
In Romeinse komedies kwamen vaak bepaalde typetjes voor: een jonge man die verliefd is op een slavin, de vader en moeder van de jongen, een arrogante soldaat, een slimme of juist heel domme slaaf, een slavenhandelaar en de slavin. Die uiteindelijk geen slavin blijkt te zijn, waardoor de jongen toch met haar kan trouwen. De acteurs droegen maskers, zodat het publiek meteen kon zien wie ze voorstelden. Waarschijnlijk waren de maskers beschilderd om de typetjes nog herkenbaarder te maken. Pruiken en kostuums maakten het helemaal af.
De voorstellingen werden verzorgd door rondreizende acteurs. Elders in het Romeinse rijk zijn prachtige theaters gebouwd, maar in ons land is er (nog) geen gevonden. Waarschijnlijk werden voorstellingen hier in tijdelijke, houten bouwsels opgevoerd die speciaal voor de gelegenheid werden neergezet en na afloop weer afgebroken.